Oblasti ošetrovateľskej anamnézy

Štruktúra ošetrovateľskej anamnézy v pediatrii


Všeobecné informácie
Informácie zahŕňajú údaje akými sú meno (aj oslovovanie dieťaťa v domácom prostredí), vek, dátum narodenia, dátum a čas vyšetrenia. U detí sa podstatná časť informácií získava od sprievodcu (rodiča), preto je potrebné uviesť zdroj informácii a jeho vzťah k dieťaťu, či bude alebo je dieťa hospitalizované samo, prípadne s inou osobou (vzťah osoby k dieťaťu) Všeobecné informácie by mali obsahovať aj údaje o osobe, ktorá informácie zhromažďovala (meno sestry).
Anamnéza terajšieho ochorenia

Táto časť anamnézy obsahuje informácie o terajšom ochorení, ako ich dieťa (rodič) opisuje. Informácie by mali byť chronologicky usporiadané od času vzniku až po aktuálne vyšetrenie. Obsahuje symptómy a ich časový výskyt (chronologicky), prípadnú liečbu, ktorú dieťa dostalo a vplyv ochorenia na kvalitu života dieťaťa (odmietanie potravy, narušený spánok, nechce sa hrať a pod).
Osobná anamnéza
Osobná anamnéza u dieťaťa obsahuje niekoľko častí a to:
Perinatálna anamnéza
Obsahuje informácie o veku matky v čase tehotenstva, predchádzajúce tehotenstvá, potraty (spontánne, umelé), komplikácie v tehotenstve (DM v tehotenstve, gestózy, iné ochorenia), absolvovanie prenatálnej starostlivosti, zamestnanie a užívanie liekov (prípadne alkohol, drogy iné látky).
Anamnéza pôrodu a novorodeneckého obdobia
Poskytuje údaje o narodení dieťaťa (v termíne, predčasný pôrod, týždeň gestácie), spôsob pôrodu (spontánne, operačne), miesto pôrodu (doma, v ústave), komplikácie po pôrode zo strany dieťaťa (kriesenie, podávaný kyslík, iné adaptačné problémy). Zisťujeme výskyt novorodeneckej žltačky, úbytok na hmotnosti počas novorodeneckého obdobia u dieťaťa, aj po prepustení domov.
Výživa dieťaťa
Pri hodnotení výživy zisťujeme dĺžku dojčenia a začiatok podávania stravy vo forme náhradnej mliečnej formuly (jej typ, frekvenciu a množstvo, vodu používanú pri jej príprave). Zisťujeme zavádzanie komplementárnej výživy (príkrmy), reakciu dieťaťa na nové zložky výživy, podávanie vitamínov (v prvom roku života dieťaťa hlavne vitamín D) a ich dĺžku a frekvenciu podávania. Pýtame sa na problémy s výživou a intervencie rodičov na ich odstránenie.
Očkovanie
Zaznamenávame dodržiavanie aktuálneho očkovacieho kalendára prípadne dôvody jeho posunu, alebo vynechania (ochorenie dieťaťa, postoj rodičov k očkovaniu).
Psychomotorický vývin
Zisťujeme psychomotorický vývin, hlavne jeho míľniky (sedenie, samostatná chôdza, začiatok reči a pod). Pýtame sa na predškolskú dochádzku, prospech v škole, adaptačné ťažkosti v predškolskom ale i školskom zariadení a sociálny kontakt s inými deťmi.
Osobná anamnéza – predchádzajúce ochorenia
Zameriavame sa na všeobecné zhodnotenie stavu dieťaťa. Zisťujeme zmeny telesnej hmotnosti, zmeny telesnej teploty, akútne ale aj chronické ochorenia, operácie, úrazy, predchádzajúce hospitalizácie (rok a miesto). Zisťujeme infekčné ochorenia (rubeola, osýpky, kiahne) a prípadnú dispenzarizáciu v odborných ambulanciách. Pýtame sa na návštevu detských zariadení.
Lieková anamnéza
Obsahuje zhrnutie liekov, ktoré dieťa užíva alebo užívalo v akútnej alebo chronickej fáze ochorenia (schéma, dávkovanie a sila liečiva). Zisťujeme poslednú antipyretickú liečbu a aká bola odpoveď dieťaťa na teplotu. Pýtame sa aj na voľnopredajné prípravky užívané dieťaťaťom. Aj keď ide o dieťa, pýtame sa na abúzy (alkohol, drogy, lieky, fajčenie aj pasívne).
Alergická anamnéza
Zisťujeme alergické reakcie na lieky, potraviny, rastliny (pele), prach, roztoče, srsť, prípadne iné chemické látky (latex, nikel a pod.). Zaznamenávame čas vzniku alergie po expozícii alergénom a symptómy.
Rodinná anamnéza
Analýza výskytu ochorení v rodine prispieva k objasneniu príčiny. Chronologicky zhŕňame závažné ochorenia rodičov, súrodencov a príbuzných (DM, tuberkulóza, malígne ochorenia a iné). Zaznamenávame aj priebeh predchádzajúcich gravidít matky, ich počet, priebeh, prípadné potraty a ich príčiny. Pýtame sa na úmrtia v rodine a ich príčiny.
Sociálna anamnéza
Otázky sa týkajú rodinného prostredia. Zameriavajú sa na to, v akom prostredí dieťa žije, na bytové podmienky (byt, dom, koľko izieb), kto žije v domácnosti s dieťaťom, či členovia domácnosti fajčia. Vhodné je doplniť údaje o zamestnaní rodičov, o finančnom zabezpečení rodiny a o trávení voľného času rodiny a dieťaťa.
Epidemiologická anamnéza
Cieľom epidemiologickej anamnézy je identifikovať možný zdroj infekcie, zistiť miesto, okolnosti a spôsob infekcie. V epidemiologickej anamnéze zisťujeme, či sa v rodine, kolektívnom zariadení alebo v blízkom okolí nevyskytuje infekčné ochorenie (či sa dieťa nenachádza v inkubačnej dobe infekčného ochorenia). Informujeme sa o pobytoch v cudzine, ceste lietadlom, chove zvierat (najmä exotických).